KARAKTERISTIK IBU MEMBERIKAN MAKANAN PENDAMPING ASI (MP-ASI) PADA BAYI USIA 0 – 6 BULAN DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS HARAPAN RAYA PEKANBARU TAHUN 2018

Authors

  • Berliana Irianti STIKes Hang Tuah Pekanbarub
  • Eka Purnama Sari

DOI:

https://doi.org/10.35328/kebidanan.v8i2.157

Keywords:

Keywords: Complementary Food breastfeeding, Mother's Age, Parity, Education, Work, Knowledge

Abstract

Complementary food breastfeeding are foods that contain nutrients, given to children age 6 – 24 months to fulfill their nutritional needs Complementary food breastfeeding precisely influenced by the behavior of  mothers who have babies. But there are still many mothers giving complementary foods breastfeeding for less than 6 months, which can cause a negative impact for health of the baby such as diarrhoea and even death can result in babies. This research aims to know the characteristics of mothers in giving Complementary Food breastfeeding for less than 6 months. This research is quantitative descriptive design with population of mothers that have babies aged 7-12 months amounted to 2,494 people, with 96 samples taken with quota sampling, this research was conducted in the working area of Harapan Raya Health Centre Pekanbaru on March – April 2018, data was collection is done by filling the questionnaire. The research results obtained 91 people (94.79%) respondents aged 20 – 35 years, 56 people (58.33%) respondents primigravida, 76 people (79.18%) respondents have High School, 71 people (73.96%) respondents it does not work , 57 people (59.37%) respondents knowledgeable enough. Based on the results obtained is expected that health worker can increase counselling to mothers about breastfeeding and how to overcome the problems that occur while breastfeeding so giving exclusive breasfeeding can be implemented properly.

 

References

1. ______. (2010). Riset Kesehatan Dasar (RISKESDAS). Badan Penelitian Dan Pengembangan Kesehatan Kementerian Kesehatan RI.
2. ______. (2013). Riset kesehatan Dasar. Badan Penelitian Dan Pengembangan Kesehatan Kementerian Kesehatan RI.
3. Aldriana, N. (2015). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Pemberian MP-ASI Dini Di Desa 2 Dayo Wilayah Kerja Puskesmas Tandun Ii Kabupaten Rokan Hulu Tahun 2013. Jurnal Maternity and Neonatal Volume 2 No 1.
4. Anonimous. 2013a. Pedoman Teknis Pemberian Makanan Bayi dan Anak, Ditjen Bina Gizi dan Kesehatan Ibu dan Anak Kemenkes RI Jakarta
5. Anonimous. 2013b. Strategi Pemberian Makanan Bayi dan Anak, Ditjen Bina Gizi dan Kesehatan Ibu dan Anak. Jakarta
6. Arif,N. 2009. Panduan Ibu cerdas ASI dan Tumbuh kembang. Yogyakarta: Media Pressindo.
7. Heryanto, E. (2017). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Pemberian Makanan Pendamping ASI Dini. Jurnal Ilmu Kesehatan Vol 2 No 2, 141 - 152.
8. Juliyandari A, Suyatno, Mawarni A. (2018). Hubungan Karakteristik Ibu Dan Perilaku Dalam Pemberian MP-ASI Dini Dengan Pertumbuhan Bayi Usia 0-6 Bulan (Studi Di Wilayah Kerja Puskesmas Poncol Kota Semarang Tahun 2017). Jurnal Kesehatan Masyarakat Vol 6 No 4.
9. Khairunnisa WS, Arundina A, Fitrianingrum I. (2013). Hubungan Karakteristik, Pengetahuan Dan Sikap Ibu Dengan Pemberian MP-ASI Pada Bayi Di Wilayah Kerja Puskesmas Siantan Tengah. Naskah Publikasi Universitas Tanjung Pura.
10. Kirana R. (2006). Karakteristik Ibu yang Mempengaruhi Pemberian Makanan Pendamping ASI Dini Pada Bayi Umur 0-6 Bulan. Skripsi Perpustakaan Unair.
11. Kristiyansari, W. 2009. ASI, Menyusui dan Sadari. Nuha Medika. Yogyakarta.
12. Kumalasari SY, Sabrian F, Hasanah O. (2015). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Pemberian Makanan Pendampin ASI Dini. JOM Vol 2 No 1.
13. Kusmiyati, Adam S, Pakaya S. (2014). Hubungan Pengetahuan, Pendidikan Dan Pekerjaan Ibu Dengan Pemberian Makanan Pendamping ASI ( MP – ASI ) Pada Bayi Di Puskesmas Bahu Kecamatan Malalayang Kota Manado. JIDAN (Jurnal Ilmiah Bidan) Vol 2 No 2.
14. Pambudi, W. 2012. Ibu Bekerja, Ibu Menyusui. Jakarta, 6 Mei 2012 Workshop Komunitas @mamaperah
15. Rohani. (2009). Pengaruh Karakteristik Ibu Menyusui Terhadap Pemberian Asi Eksklusif Di Wilayah Kerja Puskesmas Teluk Kecamatan Secanggang Kabupaten Langkat Tahun 2007. Sumatera Utara: USU e-Repository.
16. Rotua DF, Novayelinda R, Utomo W. (2018). Identifikasi Perilaku Ibu Dalam Pemberian MP-ASi Dini Di Puskesmas Tambang Kabupaten Kampar. JOM FKp, Vol. 5 No. 2.
17. Yusrina A, Devy SR. (2016). Faktor Yang Mempengaruhi Niat Ibu Memberikan ASIi Eksklusif Di Kelurahan Magersari, Sidoarjo. Jurnal Promkes, Vol. 4, No. 1, 11-21.

Downloads

Published

2019-12-29

How to Cite

KARAKTERISTIK IBU MEMBERIKAN MAKANAN PENDAMPING ASI (MP-ASI) PADA BAYI USIA 0 – 6 BULAN DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS HARAPAN RAYA PEKANBARU TAHUN 2018. (2019). Al-Insyirah Midwifery: Jurnal Ilmu Kebidanan (Journal of Midwifery Sciences), 8(2), 106-112. https://doi.org/10.35328/kebidanan.v8i2.157