FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN POLA MAKAN SIAP SAJI (FAST FOOD) PADA MAHASISWA PROGRAM STUDI ILMU KESEHATAN MASYARAKAT STIKes HANGTUAH PEKANBARU

Authors

  • LPPM Al-Insyirah STIKes Al-Insyirah

Keywords:

food consumption pattern of fast, nutrition knowledge attitude, pocket money

Abstract

Fast food is food available in quick time and ready, a kind of food packed , easily served , practical as fried chiken , hamburgers or pizza and in the form of a side dish pauk in packs instant noodles , canned sardines , nuggets , or also corn flakes as food for breakfast. Consume fast food if consumed in the number of many not good for the long term can trigger the emergence of various disease, like diabetes and coronary heart, hypertension. The effect cannot be felt in the short term but in the near term a long. This research is to find out what connected diet of fast foods astudents IKM STIKes Hang Tuah Pekanbaru the year 2015.

The kind of research this is observational analytic with the design cross sectional .Population in this study a total of 678 students , study sample this is a student prodi hpi in the second semester II, IV , and VI who a total of 153 .The sampling method of technique used was random sampling .The analysis used is univariat analysis and bivariat chi-square with the who uses a tool in the form of the questionnaire measuring `

Besed on the results ofresearch shows the majority of respondents having a pattern of eating junk 91 (59,9%), signitifikan relationship between knowledge and there are nutrition white a pettren of eating fas food (P value 0,000, POR= 4,340), attitude(P value 0,011, POR =2,475), pocket money (P value 0,025, POR= 2,651 ).

The advice in this research was for college students  STIKes Hang Tuah Pekanbaru join a seminar health and increase knowledge health by receive information health to understood from consume fast food.

References

Achadi, E.L. (2007). Gizi Dan Kesehatan Masyarakat. Jakarta: PT Rajagrafindo Persada.

Aini, N. S (2013). Faktor Resiko yang Berhubungan dengan Kejadian Gizi Lebih pada Remaja di Perkotaan. (Online),Vol.2,No.1, (http;//journal.unnes.ac.id/sju/index.php/ujph, diakses 22 april 2015

Hairunisa, (2014). Makanan Siap Saji. Fakultas pertanian IPB bogor.

Heryanti, E. (2009). Kebiasaan Makan Cepat Saji (Fast Food Modern), Aktifitas Fisik dan Faktor Lainnya dengan Status Gizi pada Mahasiswa penghuni asrama UI Depok. Skripsi. Fakultas Kesehatan Masyarakat UI Depok.

Imtihani, R.T (2013). Hubungan Pengetahuan, Uang Saku, dan Feer Group dengan Frekuensi Konsumsi Makanan cepat saji Pada Remaja Putri. (Online), Vol.2,No.1,(http://journal-s l.fk.undip.ac.id/index.php.jnc. diakses 25 april 2015)

Indrawaty,N (2013). Hubungan Status Sosial Ekonomi dan Gaya Hidup denagan Kejadian Obesitas Pada Siswa SD Negri 08 Alang Lawas Padang, (Online), Vol.3,No.1,(http://journal.fk.unand.ac.id.pdf, diakses 15 april 2015)

Istiany, A. dan Rusilanti. (2013). Gizi Terapan. Bandung: PT Remaja Rosdakarya.

Mardhina, S. (2014). Hubungan Pengetahuan Gizi dan Body Image dengan Frekuensi Konsumsi (fast food) Remaja Putri di SMK N 4 Surakarta. Online), Vol.3,No.2,(http://journal.fk.undip.ac.id.pdf, diakses 28 april 2015)

Notoatdmodjo,S. (2010).Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.

Sebayang, A.N. (2012). Gambaran Pola Konsumsi Makanan Mahasiswa di Universitas Indonesia. Fakultas Ilmu Keperawatan UI Depok.

Sibagariang, E. E. (2010). Gizi Dalam Kesehatan Reproduksi. Jakarta: Trans Info Media.

Sihaloho, (2012).Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pola Pemilihan Makanan Siap Saji Modern (Fast Food) pada Pelajar di SMA Swasta Cahaya Medan Tahun 2012. Universitas Sumatera Utara. Online), Vol.4,No.2,(http://journal.fk.usu.ac.id.pdf, diakses 14 mei 2015)

Siswono, (2008). Fast Food Harus Dikonsumsi Terencana. Diakses 07 Maret 2015. htpp://fulnews.cgi.htm.

Suci, S. P (2011). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Pola Makan Mahasiswa Kesehatan Masyarakat Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta. Online), Vol.1,No.2,(http://journal.fk.ac.id.pdf, diakses 23 maret 2015)

Suharjo, J.B. dan Cahyono, B. (2008). Gaya Hidup Penyakit Modern. Yogyakarta: Kanisius media.

Suswanti, I. (2011). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Pemilihan Makanan Cepat Saji pada Mahasiswa Pada Fakultas Ilmu Kedokteran UI Depok. Fakultas UI Depok. Online), Vol.3,No.2,(http://journal.fk.uinjkt.ac.id.pdf, diakses 5 april 2015)

Wijanarko, J. (2013). Inspirasi Hidup Sehat. Jakarta: HHK Media.

Wulansari, L. (2009). Pengetahuan, Sikap, dan Perilaku Mahasiswa Program Studi Pendidikan Dokter Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta Tentang Makanan Cepat Saji (Fast Food). Skripsi. UIN Syarif Hidayatullah Jakarta.

Verawati, N.D. (2008). A To Z Hidup Sehat. Jakarta: PT Anak Saleh Pratama.

Published

2018-11-02

How to Cite

FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN POLA MAKAN SIAP SAJI (FAST FOOD) PADA MAHASISWA PROGRAM STUDI ILMU KESEHATAN MASYARAKAT STIKes HANGTUAH PEKANBARU. (2018). Al-Tamimi Kesmas: Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat (Journal of Public Health Sciences), 5(2), 102-110. https://jurnal.ikta.ac.id/kesmas/article/view/103